Komende cantate

180px-Johann_Sebastian_Bach.jpg

Zondag 11 maart

Cantate BWV 185  "Barmherziges Herze der ewigen Liebe"

Dit is een van de vroegere cantates van Bach, in 1715 gecomponeerd toen hij concertmeester was aan het hof in Weimar. Hij heeft de cantate ook later nog diverse keren gebruikt, maar wij zullen de eerste versie uitvoeren (in fis). De tekst verwijst naar de "Bergrede" van Jezus: maak je naaste geen verwijten zolang je zelf misschien nog wel vaker de fout ingaat.
De cantate opent met een liefdevol duet voor sopraan en tenor solo, met daaronder uitvoerige omspelingen van de cello (plus orgel). En daardoorheen zingen de koorsopranen dan nog weer het koraal waarmee de cantate ook zal eindigen, zodat dat als een accolade om de hele cantate komt te staan.
Dan horen we een recitatief voor de alt met strijkers: "neem de ander niet de maat maar probeer zelf goed te leven..."; gevolgd door een grote aria waarin de alt begeleid wordt door hobo en strijkers en fagot en continuo: "...dan zal je in het eeuwige hiernamaals rijkelijk worden beloond".
En daarna komt de bas, ook met eerst een recitatief en dan een aria, nu beide met alleen continuo-begeleiding: "precies dat is voor de christen de kunst: om ware liefde uit te stralen".
Het slotkoraal vraagt hulp om dat ideaal te mogen realiseren. We zingen het vierstemmig, maar de violen voegen daar een vijfde bovenstem aan toe.

slotkoraal vast oefenen? zie hieronder, en klik op de mp3 van je stem (onder de tekst)!