Onze 10de verjaardag met Bachs Magnificat

Op 7 oktober 2007 voerden we onze eerste cantate uit in de Petruskerk. En in het weekend van 7 en 8 oktober 2017 vieren we dus alweer onze 10de verjaardag!

Dat doen we met een uitvoering van Bachs feestelijke Magnificat, op de beide avonden van dat weekend om 19.30 uur in de Petruskerk. En ook dan beginnen we met het samen instuderen, van in dit geval delen van het Gloria waarmee het Magnificat wordt afgesloten. Nadere gegevens daarvoor volgen onmiddellijk na onze cantate van 10 september.

Bach componeerde zijn Magnificat in 1723, zijn eerste jaar in Leipzig. Later (rond 1732) transponeerde hij het van het oorspronkelijke Es naar D, en bewerkte hij het nog op allerlei punten. In die latere vorm, met weglating van de aanvankelijk ingevoegde vier bewerkte kerstliederen, kon Bach zijn Magnificat bij veel verschillende feestelijke gelegenheden laten klinken. Het is een groots en veeleisend werk, voor solisten, een vijfstemmig (!) koor, en met inzet van alle voor Bach destijds beschikbare instrumenten (trompetten, pauken, fluiten, hobo's en oboi d'amore, fagot, strijkers en orgel). Het omvat niet minder dan 12 sterk uiteenlopende delen - maar die delen zijn uiterst geconcentreerd, waardoor het hele werk toch niet meer dan een goed half uur in beslag neemt. Kortom: muzikaal feest, dat we met elkaar gaan vieren!