180px-Johann_Sebastian_Bach.jpg

zondag  13 september  19.30 uur

BWV 185  "Barmherziges Herze der ewigen Liebe"

We gaan de draad toch weer oppakken! Wel met een streng protocol: een beperkt aantal zitplaatsen, op 1,5 meter afstand van elkaar (behalve voor familieleden). Reserveren is nu wel noodzakelijk, op https://bachcantate.eventbrite.nl . Begeleiding bij binnenkomen en verlaten van de kerk, en alle gebruikelijke zorgvuldigheids-eisen (geen handenschudden; hoesten in elleboog; etc.). De kerk wordt vooraf grondig geventileerd. We zullen het nu ook zonder drankjes na afloop moeten doen. Sober dus, maar we gaan toch weer genieten van het werk van onze grote Bach.

Daarbij hebben we ook het programma aangepast: we voeren nu Bachs cantate BWV 185 uit, gecomponeerd 1715 in Weimar. Hij heeft deze cantate ook later nog diverse keren gebruikt, en was er dus kennelijk tevreden mee, maar we kiezen voor zijn eerste versie (in fis), vanwege de kleine bezetting daarvan.

De tekst verwijst naar de Bergrede van Jezus: "maak je naaste geen verwijten zolang je zelf misschien nog wel vaker de fout ingaat". De cantate opent met een liefdevol duet voor sopraan en tenor solo, met daaronder uitvoerige omspelingen van de cello (plus orgel). En daardoorheen speelt de hobo dan nog weer het koraal waarmee de cantate ook zal eindigen, zodat dat als een accolade om de hele cantate komt te staan.

Dan horen we een recitatief voor de alt met strijkers: "neem de ander niet de maat maar probeer zelf goed te leven"; gevolgd door een grote aria waarin zij begeleid wordt door hobo en strijkers plus continuo: "dan zal je in het eeuwige hiernamaals rijkelijk worden beloond". En daarna komt de bas, ook met eerst een recitatief en dan een aria, nu beide met alleen continuo-begeleiding: "precies dat is voor de christen de kunst: om ware liefde uit te stralen". Het slotkoraal vraagt hulp om dat ideaal te mogen realiseren. Met een vijfde bovenstem door de hobo gespeeld.

We laten nog even open of we het slotkoraal met z'n allen zullen zingen of bijvoorbeeld alleen neuriën. Maar je kunt je stem wel alvast instuderen, zie pagina "slotkoraal".
 

Tot slot: op 14 juni hebben we Bachs prachtige Magnificat toegankelijk gemaakt via de link https://youtu.be/g8DcYSLuumk . Die link is nog open. Daarin beleef je het Magnificat mee, gedeeltelijk in onze eigen uitvoering van 2017 en gedeeltelijk in een mooie andere uitvoering, wel met uitleg en vergezeld van wisselende beelden.